råmaterial | Amorim Cork Flooring

råmaterial

100 % naturligt, återanvändbart och återvinningsbart. Korken är ett av världens mest mångsidiga material, vare sig vi ser det ur miljöperspektiv, socialt eller ekonomiskt perspektiv. 

Korken är korkekens bark (Quercus Suber L.).  Lätt, släpper inte igenom vätskor eller gaser, elastiskt och hoptryckbart, brandhämmande och mycket sliptåligt är bara några av egenskaperna hos denna naturens juvel.  
Underskattat men full av potential, kork är ett råmaterial som inget annat tack vare dess unika kemiska sammansättning.  

Suberin

Huvudkomponent i cellväggarna, ansvarig för korkens elasticitet

Lignin

Isolerande förening

Polysackarider

Komponenter i cellväggarna som hjälper till att definiera korkens struktur

Tannin

Polyfenolisk förening som står för färgen

Seroid

Hydrofobisk förening som garanterar korkens impermeabilitet.

Nyckelegenskaper

Akustisk isolering

Kork har en låg ledningsförmåga för buller och vibrationer. Detta beror på att de gaskomponenter som finns i korken är instängda i små impermeabla fack, totalt isolerade från varandra av ett fukttåligt ämne. 

Termisk isolering

Luften inuti cellerna gör korken till en utmärkt isolator, vilket leder till låg termisk ledning, över ett brett spann av temperaturer.  

Elastiskt och hoptryckbart

Det är det enda fasta materialet som har förmågan att komprimeras på ena sidan utan att öka i volym på andra sidan. Tack vare spänsten har kork förmågan att anpassa sig, till exempel, vid temperaturväxlingar och tryck utan att förändras. 

Ej allergiframkallande

Hjälper till att skydda mot allergier och innebär ingen risk för astmatiker då dammet inte absorberas. 

Ogenomträngligt för vätskor och gaser

Suberinet och ceroiderna i dess sammansättning gör korken praktiskt taget vätske- och gastät. Dess motstånd mot fukt låter materialet åldras utan att förfalla. 

Motstånd mot eld och höga temperaturer

Det brinner utan lågor och släpper inte ut några giftiga gaser under förbränningen, vilket medför att kork är ett naturligt brandhämmande material. 

Myter och fakta

Varför är korken en spänstens mästare?

Korken kan pressas samman upp till halva sin storlek utan att förlora sin flexibilitet och återgår den till sin ursprungliga form. Detta sker tack vare dess extraordinära ”elastiska minne”.

Skiljer sig korkens kvalitet åt från land till land?

Inte nödvändigtvis. Quercus suber L:s är samma trädsort, därför finns det inga betydande skillnader beroende på härkomst. Det finns dock individuella skillnader från träd till träd.

Kan kork användas för att alstra energi?

Ja. På Corticeira Amorim täcks över 60 % av energibehovet av korkdamm (biomassa), som är en CO2-neutral energikälla.
Tack vare korkens lätthet och akustiska och termiska isoleringskapacitet används den även i vindkraftverk.

Är korken bra för hälsan?

Ja. Undersökningar som gjorts av universitetet i Porto visar att korken har antioxidativa och anticanerogena egenskaper. Bordeaux II universitetet har även upptäckt att vinkorkar överför dessa hälsosamma egenskaper till vinet. Dessutom bidrar korken till att förbättra hållningen och minska fysisk ansträngning, när det tillämpas i golv och skor.

Arkitekter som vunnit Pritzker-priset väljer kork

Några av de mest kända samtida arkitekturer i världen väljer kork. Bland de som vunnit Pritzker-priset, som räknas som arkitekturens Nobelpris, har flera arkitekter redan valt kork för sina projekt. Det är fallet med Eduardo Souto Moura och Siza Vieira (till exempel i det gemensamma projektet för Portugals paviljong på Expo Hanover 2000) och teamet Jacques Herzog och Pierre de Meuron (Serpentine Gallery Pavilion 2012).

Visste du att korken använd i specialeffekter på bio?

Tack vare korkens lätthet används korkkorn i specialeffekter för att simulera explosioner. Den här tekniken har använts i filmer som Total Recall, med skådespelaren Colin Farrell och Gangster Squad, med Sean Penn, Mission Impossible, med Tom Cruise, och nyligen i Tomb Raider. Expanderande korkkorn, å andra, sidan, användes i Ghostbusters för att simulera skräp som föll från byggnader, i Volacano och i Dante’s Peak för att återskapa vulkaniska klippor. I allmänhet, när kulor träffar något i filmer, är partiklarna som projekteras efter träffen gjorda av kork.

Hållbarhetens födelseplats

Korkeksskogen

Amorim Cork Flooring använder små textfiler och cookies för att skapa en optimerad upplevelse vid surfande på vår hemsida. Genom att klicka ”skicka in” tillåter du användandet av cookies på vår hemsida för din dator och mobil.

Gå igenom vår Integritetspolicy här.