Korkplankor är resultatet av skördeprocessen som ger otaliga tillämpningar av kork i olika branscher, såsom bland annat korkgolv.
Korkplankor är resultatet av skördeprocessen som ger otaliga tillämpningar av kork i olika branscher, såsom bland annat korkgolv.
Efter 25 år är ett korkträd redo för sin första skörd. Därefter skördas de vart nionde år under perioden maj till augusti. Detta är perioden då korkekträdet befinner sig i sin mest aktiva tillväxtfas och är enklare att barka av.
Korkskörd är, än idag, ett hantverksjobb som kräver flera års erfarenhet och en kunskap som sträcker sig över generationer. För att bevara korkekträden måste skörden utföras av mycket skickliga personer.
Träden huggs aldrig ner under den här processen och korkbarken regenererar sig av sig själv efter varje skörd. Korkeken ökar faktiskt sin förmåga att absorbera CO2 under sin naturliga regenereringsprocess.
Korkeksskogar är ett perfekt exempel på balansen mellan bevaring av miljön och hållbar utveckling – bara faktumet att inget träd huggs ned under korkskörden är unikt ur hållbarhetssynvinkeln.
Korkindustrin och dess tillhörande verksamheter hjälper till att bevara tusentals jobb och håller kvar folk på sina marker. Enligt WWF, Världsnaturfonden, beror över 100 000 personer i södra Europa och norra Afrika direkt och indirekt på dessa skogar. Bara i Portugal, som kan skryta med det största området av korkeksskog i världen, beror ca 700 företag direkt av den här ekonomin. Det innebär 8 300 direkta jobb och tusentals indirekta jobb (catering, turism, etc.).
1:a skörden
Efter ca 25 år och när stammens omkrets når 70 cm mätt på en höjd ca 1,3 meter från marken. Korken som utvinns är mycket oregelbunden i sin struktur och tjocklek.
2:a skörden
Sker (tidigast) 9 år senare. Korken från de första två skördarna uppfyller inte kraven för vinkorksproduktion. Därför används den här korken inom andra användningsområden, såsom korkgolv.
3:e skörden
Vart nionde år kan korkeken avbarkas totalt runt 15 till 18 gånger under sin livstid. De här träden blir upp mot 200 år gamla. Endast denna kork uppfyller kraven för produktion av naturliga vinkorkar.